Michael Klim en vanzelfsprekend Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband waren de grote blikvangers bij de eerste Swim Cups. Het was de tijd dat het Management Team geheel bestond uit vrijwilligers. Martien Heijnen fungeerde als toernooidirecteur, Nel Saes was belast met entourage, de catering en de prijzen van het evenement en Cees Rein van den Hoogenband stond borg voor de internationale- en sponsorcontacten. Monique Gunst en later Patty van Kemenade en Ingrid van Lint verzorgden het secretariaat en kleding. Het MT was intussen ook uitgebreid met Wilma Harks en Mieke Kauwenberg.

Nel Saes herinnert zich van de eerste jaren de gezelligheid binnen het MT, die voor vergaderingen bijeen kwam in huize Heijnen. Wie met Nel praat over de Swim Cup wordt overladen met herinneringen, variërend van de luisterrijke opening met de Philips harmonie tot het testen van de catering, eerst in een kleine tent, later in een grotere toen de Swim Cup gold als generale repetitie van de EK in 2008. Nel: “Ik was voor de ‘fleur en kleur’ van het evenement en wilde dat ook niet-zwemliefhebbers zich zouden amuseren. Maar Jacco en speaker Jos van Kuijeren waren fel tegen mijn voorstel om tijdens de 1500 meter een orkest live te laten optreden. Dus dat idee vond geen weerklank.”

“Hoe krijg ik meer publiek in huis en Studio Sport zover dat er uitgebreide televisie aandacht is”. Dat vond Cees Rein van den Hoogenband in al die jaren een van zijn belangrijkste opdrachten. “Het toernooi moest bekendheid krijgen en dat was eigenlijk alleen maar mogelijk door het evenement op zondagmiddag in het reguliere Sportprogramma te krijgen. Ik denk dat we daar grotendeels in geslaagd zijn”, zegt hij in zijn terugblik. Toen er TV-aandacht was voor de topprestaties van Marcel Wouda, Marleen Veldhuis, Ranomi Kromowidjojo en Pieter werden de tribunes steeds beter gevuld.”

Martien Heijnen benadrukt de grote inzet van de vrijwilligers en de samenwerking met gemeente. “Op vrijdagavond 5 december 2008 vestigde Randall Bal een wereldrecord op de 50 meter rugslag en dat betekende dat nog diezelfde avond een officiële landmeter opgetrommeld moest worden om de baanlengte te verifiëren. Maar waar haal je zo’n man vandaan op St. Nicolaas avond? Onze wethouder, Marriët Mittendorff, Guus Hulshof Hoofd Sportzaken en Arie Heesterbeek, besloten unaniem, dat de surprise thuis maar even moest wachten totdat we een landmeter gevonden hadden. Na veel heen-en-weer bellen is dat gelukt en kon het wereldrecord officieel erkend worden!”

Sinds enkele jaren zijn de KNZB en enkele free-lancers betrokken bij de organisatie, maar het hart van de organisatie blijven de honderden vrijwilligers, vele uit Eindhoven, maar afkomstig uit het hele land. Het deelnemersveld wordt elk jaar sterker en vele Olympische en Wereldkampioenen herschrijven jaarlijks de internationale ranglijsten in Eindhoven.

Officials, Swimcup 2009